Code360 powered by Coding Ninjas X Naukri.com. Code360 powered by Coding Ninjas X Naukri.com
Table of contents
1.
Introduction
2.
Beginners Level Apache Tomcat Interview Questions
2.1.
1.What is Apache Tomcat?
2.2.
2. What is Tomcat?
2.3.
3. Why do we require Apache Tomcat?
2.4.
4. What is the name of Tomcat's built-in Web Container?
2.5.
5. How do you clean the Tomcat server's cache?
2.6.
6. What is Tomcat Cluster?
2.7.
7. What does Tomcat's default port mean to you?
2.8.
8. What do Tomcat-users.XML configuration files mean to you?
2.9.
9. Which configuration file is used by Apache Tomcat and is essential?
2.10.
10. What is a connector in Tomcat?
2.11.
11. What is Jasper in Tomcat?
3.
Intermediate Level Apache Tomcat Interview Questions
3.1.
12. What is Coyote?
3.2.
13. What functions does Tomcat Valve perform?
3.3.
14. Why doesn't Tomcat function as an application server?
3.4.
15. How is Apache Tomcat different from Apache Web Server?
3.5.
16. What are the advantages of using Tomcat as a service?
3.6.
17. What is the WAR file's role in the web application deployment process?
3.7.
18. What are AJP connectors?
4.
Advanced Level Apache Tomcat Interview Questions
4.1.
19. How can you tell which Apache Tomcat web server version is active?
4.2.
20. How can its control script terminate an Apache Service?
4.3.
21. What do the Apache Server status codes 403 and 404 mean?
4.4.
22. What is the location of the Apache configuration file?
4.5.
23. How would you explain the importance of virtual hosting?
4.6.
24. Does Apache Tomcat produce Log files? Name them if you do.
4.7.
25. What is the function of Listen in Apache Tomcat?
4.8.
26. What are the configured Tomcat valves?
4.9.
27. Explain when one can use . and when you can used []?
4.10.
28. What is a webserver?
5.
Conclusion
Last Updated: May 20, 2024

Apache Tomcat Interview Questions

Author Ayush Mishra
1 upvote
Create a resume that lands you SDE interviews at MAANG
Speaker
Anubhav Sinha
SDE-2 @
12 Jun, 2024 @ 01:30 PM

Introduction

Do you intend to attend the interviews for the DevOps Engineer position at prestigious MNCs and startups? You'll learn a lot from this blog about answering Apache Tomcat interview questions. 

This blog will cover the most significant and likely Apache Tomcat interview questions. Let’s start going!

Apache Tomcat Interview Questions

Beginners Level Apache Tomcat Interview Questions

This section will discuss the fundamentals of Apache Tomcat interview questions to establish a solid base.

1.What is Apache Tomcat?

Ans: The Apache Tomcat is developed by Apache Software Foundation, which is essentially a Web server and servlet system. It supports the HTTP protocol; a user can access a Java application and establish a connection to the server from any location using the provided URL.
 

2. What is Tomcat?

Ans: Tomcat is a Java servlet container and a web server from the Apache Foundation. Both by itself and in conjunction with web servers, it is usable. Its most recent iterations contain static content and are as fast as http. It employs the request message exchange pattern to deal with web servers and pages.
 

3. Why do we require Apache Tomcat?

Ans: Java Web Applications must be run on the host and server-based systems using Apache Tomcat. It is used to run running servlets and JSP.
 

4. What is the name of Tomcat's built-in Web Container?

Ans: The built-in web container for Tomcat is called Catalina, and it can be found in the bin directory. All HTTP requests are loaded using Catalina, which can also create GET () and POST () method objects.
 

5. How do you clean the Tomcat server's cache?

Ans: You only need to delete the folder associated with the web application whose cache you want to clear to clear the Apache Tomcat server cache.
 

6. What is Tomcat Cluster?

Ans: Tomcat cluster is used to manage large applications. The Apache Tomcat cluster is used to more effectively balance load and manage most traffic. 
 

7. What does Tomcat's default port mean to you?

Ans: Tomcat's assigned port by default is 8080. Well, it can be modified by editing the server.xml file located in the conf folder of the Tomcat installation directory. It can be made to save changes by changing the property to the desired port connector port="8080" and restarting the server afterward.
 

8. What do Tomcat-users.XML configuration files mean to you?

Ans: The entire Tomcat user base is defined in the Tomcat-users.XML configuration files. It can be found in Tomcat's server root, in the conf folder.
 

9. Which configuration file is used by Apache Tomcat and is essential?

Ans: httpd.conf is a crucial configuration file used by Apache Tomcat.
 

10. What is a connector in Tomcat?

Ans: The Apache project's connectors are an integral part of the project and offer web server plug-ins for connecting web services with Tomcat and all other back-ends.
 

11. What is Jasper in Tomcat?

Ans: Jasper is the moniker of the Tomcat JSP engine. It transmits the JSP files so they can be converted into servlet-like Java code. It constantly recompiles JSP files using the running time, which constantly recognizes all changes.

Get the tech career you deserve, faster!
Connect with our expert counsellors to understand how to hack your way to success
User rating 4.7/5
1:1 doubt support
95% placement record
Akash Pal
Senior Software Engineer
326% Hike After Job Bootcamp
Himanshu Gusain
Programmer Analyst
32 LPA After Job Bootcamp
After Job
Bootcamp

Intermediate Level Apache Tomcat Interview Questions

We discussed some of the easy-level interview Apache Tomcat Interview Questions. Let us now go through some of the medium-level Apache Tomcat Interview Questions. 
 

12. What is Coyote?

Ans: Coyote, a web server that supports the HTTP 1.1 protocol, is a connected part of the Tomcat project. By serving the local files as HTTP documents, it enables Catalina to perform the functions of a simple web server. 
 

13. What functions does Tomcat Valve perform?

Ans: With the release of Tomcat 4, a new feature called Tomcat Valve was unveiled. It is used to connect Java class objects to a particular Catalina container.
 

14. Why doesn't Tomcat function as an application server?

Ans:  Application server is a more general term for a host that offers services in addition to deploying JSP/Servlet-based applications. Tomcat is not an application server; it is a web server. This is due to Tomcat's lack of services for managing and installing EJB and JMS-based applications.
 

15. How is Apache Tomcat different from Apache Web Server?

Ans: While the Apache Web server is an HTTP server designed to serve static content, it is used to host the web content. Combining Apache Tomcat and Apache Web Server is always an option.
 

16. What are the advantages of using Tomcat as a service?

Ans: The advantages of using Tomcat as a service are:
Automatic Startup: When we want to start the system remotely, it would be helpful if the Tomcat window service started up automatically.
Security: It enables you to execute commands using a unique account isolated from other accounts.
Starting the server even if there isn't an active user logged in: The server can still be started even if there isn't an active user.
 

17. What is the WAR file's role in the web application deployment process?

Ans: JSP, Servlets, and HTML web components are all stored in the Tomcat server's Web apps directory. By consolidating all of the files into a single folder, we can compress them into a single.WAR extension unit.
 

18. What are AJP connectors?

Ans: In place of HTTP, AJP connectors operate by the AJP protocol, but they function similarly. By using the plug-in technology mod_jk, they are implemented in Apache Tomcat.

Advanced Level Apache Tomcat Interview Questions

In this section, we will discuss some of the Hard level questions of Apache Tomcat Interview Questions
 

19. How can you tell which Apache Tomcat web server version is active?

Ans: The best way to determine the version that is currently in use is described below:
1️. Authenticate on the web server.
2️. Open the bin folder and the apache instance.
3️. To find out more about the version, type "httpd -v."
 

20. How can its control script terminate an Apache Service?

Ans: An application called apachectl is used to manage the Apache Service. So, we must run the commands listed below in order to stop the service.
#apachectl stop [for Ubuntu based system]
# /etc/inid.t/httpd.stop [for red hat based system]
 

21. What do the Apache Server status codes 403 and 404 mean?

Ans: The following is a list of the significance of Status codes 403 and 404:

Status code 403 denotes a prohibited error, such as when a file is missing a security context.
Status code 404: This denotes an HTTP response error message indicating that the client was unable to connect to the specified server.
 

22. What is the location of the Apache configuration file?

Ans: The location of the main configuration file is:-
# /etc/httpd/conf/httpd.conf
# /etcapache2.conf
 

23. How would you explain the importance of virtual hosting?

Ans:  The concept of virtual hosting plays an important role by allowing to host of several websites on a single object.
Virtual hosting can be IP based and Name-based.

Name-Based Virtual Host refers to multiple hosts running on each IP address.
IP-Based Virtual Host: It refers to that a different IP address exists for each website served.
 

24. Does Apache Tomcat produce Log files? Name them if you do.

Ans: Yes, Apache Tomcat creates log files in response.
Apache Tomcat essentially produces only two significant log files.
Types of log in Apache are:
1️. Access.log 
2️. Error.log
 

25. What is the function of Listen in Apache Tomcat?

Ans: The developers and Apache Tomcat both rely heavily on listening.
Assuming a developer has multiple IP addresses on the server, we must explicitly state IP and PORT in the Listen Drive if we want Apache to only consider the specified IP address.
For Example: 10.10.10.20

Must Read Web Developer Interview Questions
 

26. What are the configured Tomcat valves?

Ans: There are basically four configured Tomcat Valves which are mentioned below:
- Access Log
- Remote Host Filter
- Remote Address Filter
- Request Dumper
 

27. Explain when one can use . and when you can used []?

Ans: It is recommended to use the [] operator when running a map value or an array index instead of the.operator when running a bean property. Nevertheless, these operators are interchangeable.
 

28. What is a webserver?

Ans: Webserver refers to any operation involving HTTP requests and responses. A webserver is another device connected to the internet that listens for HTTP requests and responds with HTTP. All that is produced is HTML.Their Http server is available.

Conclusion

In this blog, you learn about the top Apache Tomcat Interview questions. All the important questions related to Apache Tomcat were covered in detail.

Please also see the following articles on interview questions:

You can also consider our Interview Preparation Course to give your career an edge over others.

Happy learning!

Previous article
HP ALM Interview Questions
Next article
Top Apache Kafka Interview Questions in 2023
Live masterclass