Code360 powered by Coding Ninjas X Naukri.com. Code360 powered by Coding Ninjas X Naukri.com
Table of contents
1.
Commonly Asked Back Office Interview Questions
1.1.
1. Introduce yourself in a few words.
1.2.
2. Mention some of the skills necessary to work in the industry.
1.3.
3. What do you know about the tasks in the Back office?
1.4.
4. Mention some keyword shortcuts that would help in your job.
1.5.
5. Explain a situation where the views of two colleagues differ.
1.6.
6. Name the computer software you are well versed with.
1.7.
7. How do to deal with extensive work pressure?
1.8.
8. How would you deal with a situation where you were not able to complete the tasks before the deadline?
1.9.
9. What do you understand by data analysis?
1.10.
10. Why should we consider you for the position?
1.11.
11. Differentiate between the Front office and Back office.
1.12.
12. How do you deal with situations when there is strife with seniors?
1.13.
13. Describe your definition of a perfect day in the office.
1.14.
14. Do you have any salary expectations in mind? 
1.15.
15. How do you deal with challenging situations?
1.16.
16. How would you react if the office loses important payroll data?
1.17.
17. What do you know about the firm?
1.18.
18. Briefly explain about mid office in a financial company.
1.19.
19. Which communication tool do you consider the most important?
1.20.
20. In the new normal, with the work culture shifting towards working from home, do you prefer WFH or WFO?
1.21.
21. Do you identify yourself as an extrovert or an introverted person?
1.22.
22. What would you do if your senior overlooked your mistake?
1.23.
23. Do you prefer multitasking?
1.24.
24. Why do certain firms prefer to establish their back offices in remote regions?
1.25.
25. Mention the steps to create a spreadsheet to organize the company expenses?
2.
Conclusion 
Last Updated: Mar 27, 2024
Easy

Back Office Interview Questions and Answers

Master Power BI using Netflix Data
Speaker
Ashwin Goyal
Product @
18 Jun, 2024 @ 01:30 PM

Hello Ninjas, Nervous for you back office interviews? Do not know where to prepare from? Coding Ninja’s got your back. Being hired for the back office job means the employee is responsible for all the internal operations, thereby supporting the front office. To clear back office interviews, one must prepare how to answer specific questions. The article below discusses some critical situational, conceptual, and behavioral back office interview questions and answers.

Back Office interview questions

Commonly Asked Back Office Interview Questions

Let's look at some common Back Office interview questions to crack your interviews.

1. Introduce yourself in a few words.

Ans. It is always good to prepare for this question beforehand. Even though the question appears simple, the answers to this question leave a first impression about yourself to the interviewers. The speech should neither be too long nor too short. But it should include your education, skills, and your experience. 
 

2. Mention some of the skills necessary to work in the industry.

Ans. To progress in the industry, it is essential to have good verbal and written communication and organizational skills. The employee should also have good co-ordination with the front office employees. The skills must be adjusted according to the job role in most situations. They should also know the business procedures involved in the job role.
 

3. What do you know about the tasks in the Back office?

Ans. Here, your knowledge and skills are judged. The candidate's answer ascertains to the interviewer whether the former knows his job and is fit for the role. You can include some back office duties and their importance in your answer. 
 

4. Mention some keyword shortcuts that would help in your job.

Ans. Some keyword shortcuts that would help in your job are:- 

  1. Ctrl + X: To Cut the selected item
  2. Ctrl + C: To Copy the selected item
  3. Ctrl + V: To paste
  4. Ctrl + Z: To undo the last action performed
  5. Windows + P: Lock the orientation of the screen
  6. Windows + M: To minimize all open windows
  7. Alt + Tab: To switch between the open software
  8. Windows + D: To display/hide the desktop
     

5. Explain a situation where the views of two colleagues differ.

Ans. In situations where the views of two colleagues differ, both parties must be respectful and listen to each other. Every individual should be given a chance to speak. Through this question, the interviewer checks your flexibility and patience.

Also See, AEM Interview Questions

6. Name the computer software you are well versed with.

Ans. Among the various computer tools and software, you can mention the ones that fit the job role. For the position of the back office, you can speak about:

  • Operating systems like Windows, Linux, etc.
  • Spreadsheets such as Google Sheets, Excel, etc.
  • Email communication software
  • Presentation tools like PowerPoint
  • Accounting software like Xero, FreshBooks, and others.
  • Editing tools
  • Social media, etc

You can mention all the software tools required for the back office role with which you are familiar.
 

7. How do to deal with extensive work pressure?

Ans. It is always advisable to stay positive while answering this question. You can state how you prioritize your tasks depending on their urgency and importance and treat such situations as challenging. 
 

8. How would you deal with a situation where you were not able to complete the tasks before the deadline?

Ans. Prioritization of tasks is very important to complete them before the deadline. It is essential to complete the tasks that are more urgent first and then focus on others. Through this question, your communication skills, as well as your networking skills, are checked. They check how well you ask your colleagues for help and communicate your problem such that they can share some workload. In this way, the work would be completed earlier. 
 

9. What do you understand by data analysis?

Ans. Data analysis is important in the job of the back office as it helps in the prediction of trends in the market. A critical analysis of data helps get customer insights and document a financial plan. While answering this question, you can mention the data analysis software like PowerBI you are familiar with.
 

10. Why should we consider you for the position?

Ans. While answering this question, remember to mention the skills mentioned in the job description. Express your passion for the role and the industry. Adding your previous experience would be a plus point in the answer.

Click on the following link to read further: Javascript Interview Questions and Answers 

 

11. Differentiate between the Front office and Back office.

Ans. The front office refers to the team of people who directly contact the consumers and clients. They work together to generate revenue. The marketing department, sales department, and customer service all come under the front office.

Whereas Back office people execute from backstage rather than communicating directly with the customers. Departments like Research, IT support, Accounting, Finance, etc., come under the Back office.
 

12. How do you deal with situations when there is strife with seniors?

Ans. It is crucial to have a healthy relationship with your seniors. In case of conflict, 

  • one should stay calm and avoid power struggles. 
  • Communicate more with the seniors. 
  • One should be respectful and polite. 
  • You can also seek the higher authorities if the situation requires.

 

13. Describe your definition of a perfect day in the office.

Ans. While answering this question, you should consider your goals at the workplace, job description, company values, a supportive yet competitive work culture, etc. You can also include your previous experiences in the answers.

 

14. Do you have any salary expectations in mind? 

Ans. It is a little tricky question. If the CTC is mentioned in the position's job description, you can move forward with it. If not, then you should neither state an amount too low nor too high. Rather than specifying a fixed amount, it is good to go with a range. You can research a little on the salary offered by other firms and answer accordingly.


15. How do you deal with challenging situations?

Ans. It is advisable to think before answering the question. Briefly explain the situation. The candidate should remain positive while answering the question, Take time to analyze it, consider all the pros and cons of the situation, and then frame the answer.

 

16. How would you react if the office loses important payroll data?

Ans. If the office faces any problem regarding the payroll data, it is advisable to cancel it immediately, make the necessary updates, and reprocess the payroll. An extensive background check should be done on the employees, and an automated clearing house filter can be installed to prevent further data loss.

 

17. What do you know about the firm?

Ans. Here the candidate can include all the information he has found while researching the firm. They can demonstrate their understanding of the business and include the facts and company goals that they should be selected for.

 

18. Briefly explain about mid office in a financial company.

Ans. The mid office lies in between the front office and the back office. It is a team of mathematicians who are well proficient in data analysis. They are responsible for evaluating the profits and losses of a particular deal made by the front office which are then communicated with the back office to be processed further  They also manage and control the risks related to the schemes. 

 

19. Which communication tool do you consider the most important?

Ans. Social media and intranet are the best tools of communication to share information in the office. Email communication is also a good professional way to communicate with the clients and employees. It is a instantaneous cheap solution that increases the productivity of the business. Besides the tools of the world of the internet and digitalization, our ears serve as essential tools for communication.

Read About -  Manual Testing Interview Questions

 

20. In the new normal, with the work culture shifting towards working from home, do you prefer WFH or WFO?

Ans. Here adaptability and flexibility are judged as how comfortable they are with working from home or the office. If you choose WFH, you can state that WFH allows lower staff turnover rates and saves extra expenses for the company. On the other hand, if you go with WFO, you can say the advantages like face-to-face interaction and better communication, work-life balance while keeping personal problems separate, etc. 

 

21. Do you identify yourself as an extrovert or an introverted person?

Ans. Through the answer to this question, the interviewer checks how fluently you can communicate your problem with other team members and fellow teammates. While answering this question, you would have to play a game of words. Whether you choose introvert or extrovert, remember to highlight the positive points that will benefit your job role.

 

22. What would you do if your senior overlooked your mistake?

Ans. The candidate should answer this question wisely, as his honesty is checked here. You can first analyze your mistake and its impact in such a situation. If it involves others too, you should communicate with them. If the error has a severely harmful result, you should apologize to your senior and seek help and guidance from him to rectify it.

 

23. Do you prefer multitasking?

Ans. If you think multitasking is advantageous for you you can state it as multitasking is good, but taking up another task when you already have a lot in your hand is not advisable. Too much multitasking can be stressful and often affect your productivity. Before multitasking, you should check your schedule and prioritize your tasks depending on their importance.

 

24. Why do certain firms prefer to establish their back offices in remote regions?

Ans. The back office is often referred to as the backbone of the company. Companies and firms usually establish their back offices in remote regions to reduce costs and have applicants and employees from a vast diversity.

 

25. Mention the steps to create a spreadsheet to organize the company expenses?

Ans.  The following steps can be followed to create a spreadsheet for organizing company expenses.

  • Select a template or a expense software
  • Edit the rows and columns. Add the headers.
  • Add expenses and cost flow
  • Perform the required Additions 
  • Save the changes and print it

Conclusion 

Reviewing the above Back Office interview questions would strengthen your grip on Back Office and help you prepare and qualify for the interview rounds of your dream job with sheer confidence.  

We hope the blog was helpful in your preparation for the Back Office interviews. Keep learning. We suggest you look at some of our other articles and enhance your knowledge.

  1. Project manager interview questions and answers
  2. Top Java String Interview Questions and answers
  3. Top embedded Interview Questions and answers
  4. Pandas Interview Questions
  5. SQL Query Interview Questions
  6. MySQL Interview Questions
  7. MongoDB Interview Questions
  8. Python Interview Questions
  9. System Design Interview Questions
     

Refer to our Guided Path to upskill yourself in DSACompetitive ProgrammingJavaScriptSystem Design, and many more! If you want to test your competency in coding, you may check out the mock test series and participate in the contests hosted on Coding Ninjas Studio!

You can also consider our Interview Preparation Course to give your career an edge over others.

All the best, and Happy learning!

Get the tech career you deserve, faster!
Connect with our expert counsellors to understand how to hack your way to success
User rating 4.7/5
1:1 doubt support
95% placement record
Akash Pal
Senior Software Engineer
326% Hike After Job Bootcamp
Himanshu Gusain
Programmer Analyst
32 LPA After Job Bootcamp
After Job
Bootcamp
Previous article
TOP MS Office Interview Questions and Answers
Next article
AWS Interview Questions
Live masterclass