Code360 powered by Coding Ninjas X Naukri.com. Code360 powered by Coding Ninjas X Naukri.com
Table of contents
1.
Introduction
2.
Easy Level CakePHP Interview Questions
2.1.
1. What is CakePHP?
2.2.
2. What is MVC in CakePHP?
2.3.
3. List some features of the CakePHP framework.
2.4.
4. How many types of associations?
2.5.
5. What are the server requirements for Cakephp?
2.6.
6. What is the name of the CakePHP default function and controller that is called automatically?
2.7.
7. How do you incorporate a JavaScript menu into your website?
2.8.
8. How are model organizations created and destroyed on the fly?
2.9.
9. What is the main disadvantage of CakePHP?
2.10.
10. What is CakePHP Pagination?
2.11.
11. In the CakePHP framework, what is a Layout?
3.
Medium Level CakePHP Interview Questions
3.1.
12. What is the distinction between a component, a helper, and a behavior in CakePHP?
3.2.
13. Explain hooks in CakePHP.
3.3.
14. What is the CakePHP Validation Model?
3.4.
15. What are PHP sessions? 
3.5.
16. What is the name of the class for email configuration transport?
3.6.
17. What do you mean by HABTM?
3.7.
18. What is Behavior in CakePHP?
3.8.
19. What are the minimum server requirements for installing CakePHP?
4.
Hard Level CakePHP Interview Questions
4.1.
20. In CakePHP, what do "Security.salt" and "Security.cipherSeed" mean?
4.2.
21. Explain the CakePHP Application feature.
4.3.
22. What is the difference between CakePHP and Yii?
4.4.
23. What are some callback functions in CakePHP?
4.5.
24. What is a CakePHP Helper?
4.6.
25. Why are there two vendor folders in CakePHP?
4.7.
26. What are the parts of CakePHP?
4.8.
27. Explain the CakePHP request cycle.
4.9.
28. What is the standard extension for view files? What can we do to change it?
4.10.
29. In CakePHP, what logging levels are available?
4.11.
30. What is the CakePHP naming convention?
5.
Conclusion
Last Updated: May 16, 2024
Easy

CakePHP Interview Questions

Author Kanak Rana
0 upvote
Create a resume that lands you SDE interviews at MAANG
Speaker
Anubhav Sinha
SDE-2 @
12 Jun, 2024 @ 01:30 PM

Introduction

Hello, Readers!! Welcome to yet another interview question series. Here we are going to discuss the CakePHP Interview Questions. But let's first see what CakePHP is.

CakePHP Interview Questions

CakePHP is a PHP web application framework based on the model-view-controller (MVC) that enables such fast development of web applications and APIs. CakePHP is derived from the Ruby on Rails framework and is usable under the MIT(Massachusetts Institute of Technology ) License.

Let's start with the easy-level CakePHP Interview Questions

Easy Level CakePHP Interview Questions


1. What is CakePHP?

Ans. CakePHP is a PHP web application framework based on the model-view-controller (MVC). Model courses usually represent data and are used to access data in CakePHP applications. They represent a database table but can also be used to access files, external web services, or analytic events.  


2. What is MVC in CakePHP?

Ans. CakePHP has been built on an MVC framework. The full form of MVC is a model view controller. MVC is a software design pattern that describes how to structure our application and explains the functions and interactions of each element in that structure:

Model: CakePHP's model encapsulates the data and logic.

View: Controls output and user presentation.

Controller: Works with data from models to generate or transfer it to views.


3. List some features of the CakePHP framework.

Ans. These are some features of the CakePHP framework:

  • MVC Architecture
  • Quick and flexible
  • Inbuilt validation
  • CRUD scaffolding
  • Auth & ACL
  • Zero configuration
  • Easily extendable with plugins
  • ACL Functionality and Security


4. How many types of associations?

Ans. Four types of association are supported by CakePHP, which are as follows: 

  • One to One relationship:hasOne
  • One Many relationships: hasMany
  • Many One relationships: belongsTo
  • Many to Many relationships: hasAndBelongsToMany (HABTM)


5. What are the server requirements for Cakephp?

Ans. The following are the necessary conditions for setting up a server to run CakePHP:

  • An HTTP server (such as Apache) with sessions and mod rewrite enabled (not necessary but preferred)
  • PHP 4.3.2 or higher is required. Yes, CakePHP works well in both PHP 4 and PHP 5.
  • A database engine (MySQL 4+, PostgreSQL, and an ADODB wrapper are being supported).


6. What is the name of the CakePHP default function and controller that is called automatically?

Ans. The default controller in CakePHP is indexController.php, and the default function is an index.


7. How do you incorporate a JavaScript menu into your website?

Ans. Add the JavaScript files to the webroot and use them in the default views if required or just in the related views.


8. How are model organizations created and destroyed on the fly?

Ans. The Model methods bindModel() and unbindModel() are used to create and destroy model associations on the fly.


9. What is the main disadvantage of CakePHP?

Ans. The learning curve and loading the entire application before beginning your task. Because of its source of energy structure, it is not suitable for small projects.


10. What is CakePHP Pagination?

Ans. The controller Pagination component in CakePHP is used to create paginated concerns. The PaginatorHelper is responsible for producing pagination links and buttons in the view.


11. In the CakePHP framework, what is a Layout?

Ans. The layout is used in CakePHP to show views that consist of presentational code. Views are delivered within a layout in simple views.

Must Read PHP Projects With Source Code

Get the tech career you deserve, faster!
Connect with our expert counsellors to understand how to hack your way to success
User rating 4.7/5
1:1 doubt support
95% placement record
Akash Pal
Senior Software Engineer
326% Hike After Job Bootcamp
Himanshu Gusain
Programmer Analyst
32 LPA After Job Bootcamp
After Job
Bootcamp

Medium Level CakePHP Interview Questions


12. What is the distinction between a component, a helper, and a behavior in CakePHP?

Ans. The distinction is as follows: 

Component: It is a CakePHP Controller extension.

Helpers: In CakePHP, helpers are View extensions.

Behavior: It is a CakePHP Model Extension.


13. Explain hooks in CakePHP.

Ans. Hooks are callback functions in CakePHP that can be called before or after a database-related operation like accessing, modifying, deleting, or saving data. This method is used to carry out logic rapidly before or after the database operation.

AfterFind(), beforeValidate(), afterValidate(), beforeSave(), afterSave(), beforeDelete(), afterDelete(), and onError() are some other hooks ().


14. What is the CakePHP Validation Model?

Ans. CakePHP provides a simple but strong validation model that permits us to easily manage data validation. To perform validation in CakePHP, simply declare a 

$validate

array in your model class for required fields.


15. What are PHP sessions? 

Ans. PHP Sessions allow you to identify and store continuous data for particular users against a unique session ID all over requests. This can keep data information between page requests. Session IDs are normally sent to browsers through session cookies, and the session ID is used to fetch previously saved session data.


16. What is the name of the class for email configuration transport?

Ans. There are numerous email configuration transport class names:

  • Mail: The PHP mail function is used to send emails.
  • SMTP: Send using SMTP(Simple Mail Transfer Protocol)
  • Debug: Do not send the email. Instead, return the result.


17. What do you mean by HABTM?

Ans. In CakePHP, many different types of associations are used to connect different models. In CakePHP, HABTM (Has And Belongs To Many) is a model relationship. HABTM connects two models in some ways and on various occasions.

The main difference of HABTM is the link between the models is not exclusive. Besides that, the data in HABTM is a complete set. As a result, whenever a new data connection is added, the entire set in HABTM is decided to drop and rebuild.


18. What is Behavior in CakePHP?

Ans. Models and behaviors are interconnected in CakePHP. It organizes and allows for the horizontal reuse of Model layer logic. They are comparable to character traits. Behaviors, on the other hand, are applied as different classes. This allows them to connect to model life-cycle callbacks while providing skill features.

Behaviors are an efficient method to package a behavior that many models understand.


19. What are the minimum server requirements for installing CakePHP?

Ans. These are the minimum requirements: 

  • Minimum server requirements for CakePHP 3.8.5 installation
  • The HTTP Server. Consider Apache. The presence of a mod rewrite is preferred but not required.
  • PHP 5.6.0 or higher (including PHP 7.1).
  • Installed and permitted the mbstring PHP extension
  • intl PHP extension
  • simplexml PHP extension 

Hard Level CakePHP Interview Questions

 

20. In CakePHP, what do "Security.salt" and "Security.cipherSeed" mean?

Ans.

  • Security.salt: This class is used to create hashes. We can modify the default value in the:
/app/Config/core.php
  • Security.cipherseed: This class is used to encrypt and decrypt strings. By editing, we can change the default value.
/app/Config/core.php

 

21. Explain the CakePHP Application feature.

Ans. CakePHP's Application feature defines how the application is configured, along with which plugins, middleware, console commands, and routes are included.

  • Bootstrap: It loads configuration files, identifies constants, and achieves other global functions.
  • Routes: Its purpose is to load routes.
  • Middleware: It is used to implement middleware into an application.
  • Console: It is used to include console commands in the application.
  • Events: It is used to add event listeners to the application event manager through events.

 

22. What is the difference between CakePHP and Yii?

Ans. 

CakePHP

Yii

The database model is document-oriented and object-relational.Relational object-oriented is the database model.
It was created using the PHP programming language.It is written in the PHP JavaScript programming language.
CakePHP's programming is object-oriented and functional event-driven.Yii's programming is object-oriented and functional event-driven.
Its framework is available under the MIT license.Its framework is distributed under the BSD license.

 

23. What are some callback functions in CakePHP?

Ans. A callback function performs logic before or after a database operation. Some of the callback methods are as follows:

Callback function

Definition 

beforeValidate(array $options = array()It is used to make changes to data before it is validated.
afterFind(array $results, boolean $primary = false)This is called after the find action has been completed and is used to modify the results.
beforeSave(array $options = array())It is used to operate any logic even before the saving operation.
beforeDelete(boolean $cascade = true)It is used to do pre-deletion logic.
afterDelete()It is used to do logic after deletion.
onError()It is called if any error occurs.,

 

24. What is a CakePHP Helper?

Ans. Helpers are connected with the application's Presentation layers. It contains presentational logic that can be shared across multiple views, elements, or layouts. Here are some examples of commonly used helpers:

  • FormHelper - The FormHelper handles the majority of the heavy lifting in form creation. The FormHelper concentrates on creating forms quickly while streamlining validation, re-population, and layout.
     
  • HtmlHelper - The HtmlHelper in CakePHP's role is to make HTML-related choices easier, faster, and more flexible to change.
     
  • CacheHelper - The Cache helper helps in caching entire layouts and views, making things easier when fetching data repeatedly. CakePHP View Caching saves parsed layouts and views as simple PHP + HTML files.
     
  • NumberHelper - The NumberHelper contains effective techniques for showing numbers in common formats in your views. These methods involve strategies to format currency, percentages, and data sizes, format numbers to specific accuracy, and give you more formatting flexibility with numbers.
     
  • Paginator - Pagination limits,  page numbers, and next/previous links with the help of pagination helper. It works in combination with PaginatorComponent.
     
  • RSS -  The RSS helper makes generating XML for RSS feeds easy.
     
  • SessionHelper - The Session Helper replicates most of the component's functionality and areas it in your view.
     
  • TextHelper - TextHelper contains ways of making text in your views more usable and friendly.
     
  • TimeHelperm - The Time Helper is capable of two major tasks. It has the ability to format time strings and able to simulate time (but cannot bend time).
     

25. Why are there two vendor folders in CakePHP?

Ans. CakePHP includes two vendor folders, one in the root and the other in the "app" folder.

The global vendor folder is at the top. It is used to store third-party libraries that are used in a broad range of applications. The various apps (Cake + plugins + vendors) share the same root.

The APP one takes precedence because it is app-specific. It is used to store application-specific third-party libraries.


26. What are the parts of CakePHP?

Ans. Components in CakePHP are packages of logic that are shared by controllers. CakePHP includes an amazing set of core elements that you can use to help with a wide range of common tasks.

Using components in your application wants to clean up your controller code and allows you to reuse code all over controllers. The following are some commonly used CakePHP components:

  • Authentication
  • Cookie
  • Cross-Site Request Forgery
  • Flash
  • Security
  • Pagination
  • Request Handling
     

27. Explain the CakePHP request cycle.

Ans. A typical CakePHP request cycle begins with a user requesting a page or help in your application. Each request goes through the following steps at a high level:

 CakePHP request cycle.
  • The rewrite rules on the web server direct the request to webroot/index.php.
     
  • The autoloader and bootstrap files in your application are executed.
     
  • Any configured dispatch filters can handle the request and generate a response.
     
  • Based on routing rules, the dispatcher selects the suitable controller and action.
     
  • The controller's action is called, and the controller interacts with the essential models and components.
     
  • The controller charged response creation to the View to render the output resulting from the model data.
     
  • The View generates the response body and headers using Helpers and Cells.
     
  • The client receives the response.
     

28. What is the standard extension for view files? What can we do to change it?

Ans. The view file's default extension is

".ctp"


We can change the default extension to the public.

$ext = '.yourextension'

 In the AppController If you want to change it for a specific controller, please do so only in that controller. You can also change it for a specific controller action by putting it in that action only.


29. In CakePHP, what logging levels are available?

Ans. Logging is easy to execute in CakePHP by the use of the log() function. CakePHP provides various levels of logging functionality, including:

Emergency: It implies that the system is unstable.
 

Critical: It is used to announce critical situations.
 

Debug: It is announced the debug messages.
 

Info: It announces informational messages
 

Notice: It is used to announce critical conditions.
 

Error: It announces the error conditions.
 

Alert: It is used to detect an alarm condition and to take appropriate action.

 

30. What is the CakePHP naming convention?

Ans. Following are the naming convention:

  • Table names are all lowercase and plural.
     
  • CamelCased model names are singular: ModelName
     
  • The filenames for models are singular and underscored: model name.php.
     
  • controller names are plural and CamelCased with *Controller* appended: ControllerNames Controller
     
  • Controller filenames are plural and underscored with the word *controller*: controller names controller.php

Conclusion

In this article, we have discussed the CakePHP Interview Questions in a systematic way including easy, medium, and hard questions. 

For more such other interview questions, visit the following link.


I hope you have gained a better understanding of these topics now!

Are you planning to ace the interviews with reputed product-based companies like AmazonGoogleMicrosoft, and more? 

Attempt our Online Mock Test Series on Coding Ninjas Code360 now!

Happy learning!

Live masterclass