Code360 powered by Coding Ninjas X Naukri.com. Code360 powered by Coding Ninjas X Naukri.com
Table of contents
1.
Introduction 
2.
Key Takeaways
Last Updated: Mar 27, 2024

General Aptitude

Author Apoorv
2 upvotes
Master Python: Predicting weather forecasts
Speaker
Ashwin Goyal
Product Manager @

Introduction 

An aptitude is a component of a competence to do a certain kind of work at a certain level. Aptitude is the inborn ability to perform specific tasks, whether developed or underdeveloped. Person having outstanding aptitude skills can be considered as “Talent” or maybe hard work. Ability is developed knowledge, understanding learned or acquired abilities (skills), or attitude.

Question 1: A food factory contracted to buy rice packages from two suppliers A and B. A supplies 60% and B supplies 40% of the rice packages. All rice packages are subjected to a quality test. The packages that pass the quality test are considered reliable. Of A’s rice packages, 96% are reliable. Of B’s rice packages, 72% are reliable. The probability that a randomly chosen rice package, which is found to be reliable, is made by B is?

  1. 0.288
  2. 0.720
  3. 0.334
  4. 0.667

Answer: C

To solve this aptitude question you should have a good knowledge of Probability.

Probability that the absorber is reliable = 0.96*0.6 + 0.72*0.4 

 = 0.576 + 0.288

Probability that  the rice package is from b and reliable 

= (Probability that is made by b)  X (Probability that it is reliable)

= 0.4 * 0.72 = 0.288

The probability that randomly picked reliable absorber is from b 

= (Probability that  the absorber is from b and reliable) / (>Probability that the absorber is  reliable )

= (0.288)/ (0.576 + 0.288)   =  0.334 

 

Question 2: If Log(P) = (1/2)Log(Q) = (1/3)Log(R), then choose the correct options from the below.

  1. P^2 = Q^3*R^2
  2. Q^2 = PR
  3. R = P^2*Q^2
  4. Q^2 = R^3*P^2

Answer: B

It is given that Log(P) = (1/2)Log(Q) = (1/3)Log(R)

Let Log(P) = (1/2)Log(Q) = (1/3)Log(R) = C

Let the base of log be B

P = BC

Q = B^2*C

R = B^3*C

Which means Q^2 = PR

 

Question 3: A Tank originally contains 10 liters of pure milk. From this container, 1 litre of milk is replaced with 1 litre of water. Subsequently, 1 litre of the mixture is again replaced with 1 litre of water and this process is repeated one more time. How much milk is now left within the tank?

Postorder

  1. 7.45
  2. 7.29
  3. 7.55
  4. 7.99

Answer: B

To solve this aptitude question you should have a good knowledge of ratio and proportion.

milk left after first replacement = 9 litre 

milk left after second replacement = 9 * (9/10) 

milk left after third replacement = 9 * (9/10) * (9/10) = 7.29

 

Question 4:In a 2 × 4 rectangle grid shown below, each cell is a rectangle. How many rectangles can be observed in the grid?

   
   
   
   

 

  1. 25
  2. 27
  3. 32
  4. 30

Answer: D

This aptitude question is from the permutations and combinations topic.In order To make a rectangle, we need to choose two horizontal sides and two vertical sides. So to choose two sides from a lot of sides we can use the concept of combinations. Hence, the number of rectangles we can form is rC2 * cC2, where r and c represent the total rows and total columns in the rectangle. Since there are 3 horizontal lines, we can choose the horizontal sides in 3C2 ways. Since there are 5 vertical lines, we can choose the vertical sides in 5C2 ways. Now ,The number of rectangles we can form is = 5C2 * 3C2 = {(5*4)/2}*{(3*2)/2} = 10*3 = 30


Question 5:A dice is thrown. Let X be the event that the number obtained is greater than 5. Let Y be the event that the number obtained is less than 5. Then find (XUY).

  1. 5/6
  2. 2/6
  3. 3/6
  4. 4/6

Answer: A

To solve this aptitude question you should have a good knowledge of Probability.Since, X{6}, and Y{1, 2, 3, 4}. Therefore, X∩Y = {∅}. So, P(X∪Y) = P(X)+P(Y)-P(X∩Y) = 1/6 + 4/6 - 0 = 5/6

 

Question 6:The number of distinct positive integral factors of 2014 is

  1. 8
  2. 9
  3. 10
  4. 11

Answer: A

Such types of questions are very common in the aptitude First we  need to write the number into the products of their prime factors.Prime factorization of 2014 = 21x191x531 Hence, total number of factors of 2014 is (1+1)x(1+1)x(1+1) = 2x2x2 = 8 Now lets see all these 8 factors.These are = 1, 2, 19, 38, 53, 106, 1007 and 2014. 


Question 7:Which number does not belong in the series below? 2, 5, 10, 17, 26, 37, 50, 64

  1. 62
  2. 64
  3. 66
  4. 68

Answer: B

To solve this aptitude question you should have a good knowledge of series.To solve this question the main key is observation.

Series given is 2,5,10,17,26,37,50,64 containing total 8 terms 

For the 1st 7 terms, you can observe the relationship 

between the terms which is 

T(n) = [ T(n-1) - {T(n-1) + T(n-2)} + 2 ] where n >= 3

Now for the 8th term i.e. T(8), this relationship violates.

According to the relationship,

T(8) = [T(7) + {T(7) - T(6)} + 2 ]

= [50 + {50 - 37} + 2 ]

= 50 + 13 + 2

= 65.

But in the series, it is 64. Hence 64 doesn't belong to 

the series.

 

Question 8: A function f(x) is linear and has a value of 29 at x = –2 and 39 at x = 3. Find its value at x = 5.

  1. 45
  2. 43
  3. 52
  4. 31

Answer: B

f(x) = 2x+33

 

Question 9: In a population of X families, 50% of the total families have three children, 30% of the total families have two children and the remaining families have only one child. What is the probability that a randomly picked child belongs to a family with two children?

  1. 6/23
  2. 5/11
  3. 3/23
  4. 3/11

Answer: A

N- total families. Given:

50% -3 Children -> (5*x/10) * 3=(1*x/2)*3

30% -2 Children-> (3*x /10) * 2

Rear 20%- 1child -> (2*x/10)*1 =1*x/5

 

Question 10:

  1. 7
  2. 9
  3. 8
  4. 10

 

Answer: C

This Aptitude question is from the number system and we can use rationalization.We need to rationalize each term of the series to make the denominator a real number.

Further, the rationalized Series can be re-written as (√2-√1)/(√2+√1)(√2-√1) + (√3-√2)/(√2+√2)(√3-√2) + .......... 

Further, it can be simplified to (√2-√1) + (√3-√2) + ..... (√81-√80) 

Then the result will give 

√81 - √1 

 8

Key Takeaways

In this article, we have extensively discussed the important questions from the General Aptitude and some previously asked questions in the gate exam for Aptitude topic.
Until then, All the best for your future endeavors, and Keep Coding. "We hope that this blog has helped you enhance your knowledge regarding this problem, and if you would like to learn more, check out our articles on  Coding Ninjas Studio. You can also consider our Aptitude Course to give your career an edge over others. Do upvote our blog to help other ninjas grow. Happy Coding!

Get the tech career you deserve, faster!
Connect with our expert counsellors to understand how to hack your way to success
User rating 4.7/5
1:1 doubt support
95% placement record
Akash Pal
Senior Software Engineer
326% Hike After Job Bootcamp
Himanshu Gusain
Programmer Analyst
32 LPA After Job Bootcamp
After Job
Bootcamp
Previous article
English Part 2
Next article
Cache and Main Memory
Live masterclass