Code360 powered by Coding Ninjas X Naukri.com. Code360 powered by Coding Ninjas X Naukri.com
Table of contents
1.
Introduction
2.
Network Security Interview Questions for Freshers
2.1.
1. What is Network Security?
2.2.
2. What is a Network Protocol?
2.3.
3. What are the various layers of the OSI model?
2.4.
4. How does HTTP handle states?
2.5.
5. What is a Firewall?
2.6.
6. What is a proxy firewall?
2.7.
7. What is a three-way handshake?
2.8.
8. What is an Integrated Circuit Card (ICC)?
2.9.
9. What is the difference between simplex and duplex?
2.10.
10. What is RIP?
2.11.
11. What is encryption?
2.12.
12. How is encryption different from hashing?
2.13.
13. What is a socket?
2.14.
14. What is cross-site scripting?
2.15.
15. What is cross-site request forgery?
3.
Network Security Interview Questions for Experienced 
3.1.
16. What is the ipconfig command?
3.2.
17. What is a VPN?
3.3.
18. What is salting?
3.4.
19. What is a brute force login attack?
3.5.
20. What is IPS in network security?
3.6.
21. What is RIS?
3.7.
22. What is the difference between FTP and TFTP protocols?
3.8.
23. What is Tunnelling?
3.9.
24. What is SSH?
3.10.
25. What is NAT?
3.11.
26. Which is a better security measure, HTTPS or SSL?
3.12.
27. What is AAA in network security?
3.13.
28. What is network encryption?
3.14.
29. How to reset a password-protected BIOS configuration?
3.15.
30. Explain the working of ARP?
4.
Conclusion
Last Updated: Mar 27, 2024

Network Security Interview Questions

Author Manish Kumar
1 upvote

Introduction

Are you planning to interview for the Security Engineer position at top MNCs??!! This blog will help you tackle Network Security interview questions immensely. Big software corporations have begun to ask some network security interview questions as a part of their hiring process. Therefore it becomes critical to have in-depth knowledge of network security interview questions. 

The most vital and likely Network Security Interview Questions will be covered in this article. For your better understanding, we have divided this article into three sections Easy, Medium, and Hard. 

Network Security Interview Questions

Here is a complete list of the top 30 Network Security Interview Questions that will assist you to ace your upcoming Interview. Let's start with some basic questions.

Network Security Interview Questions for Freshers

This section will get the basic network security interview questions to build a solid foundation. This section is crucial since it establishes a strong base. 

 

1. What is Network Security?

Ans: Network Security is a paradigm that covers establishing and maintaining a secure network and data. It comprises various hardware and software technologies to protect the network against threats. Network protocols play an essential role in maintaining network security. The main aim of network security is to allow authorized users and deny access to unauthorized attackers.

What is Network Security

 

2. What is a Network Protocol?

Ans: A network protocol is a set of standard rules that define how data is transmitted between nodes in the same network. These protocols work regardless of machines internal architecture being different. For example, HTTP, TCP, FTP etc., are commonly used network protocols.
 

3. What are the various layers of the OSI model?

Ans: The various layers of the OSI model are:

layers of the OSI model

 

4. How does HTTP handle states?

Ans: HTTP does not handle states. But there is another way around using cookies to manage states.
 

5. What is a Firewall?

Ans: A firewall is a hardware or software entity that monitors and manages the incoming traffic based on pre-established security policies. It acts as a barrier between the intranet and the public internet. 

What is a Firewall

6. What is a proxy firewall?

Ans: A proxy firewall is a network security tool that protects network resources by filtering messages at the application layer. A proxy firewall is also known as an application firewall or gateway firewall.
 

7. What is a three-way handshake?

Ans: It is a method to create a TCP/IP connection between the host and the client. It involves three steps:
Step - 1: The client sends an SYN packet to the server to check for open ports
Step - 2:  The server sends an SYN-ACK back to the client, acknowledging the request
Step - 3:  The client sends the final acknowledgment that it has received the response
 

8. What is an Integrated Circuit Card (ICC)?

Ans: It is an Integrated Circuit (Smart Card) of pocket-size design to fit in small spaces. It can receive input and give the output.
 

9. What is the difference between simplex and duplex?

Ans: Simplex is a one-way communication, i.e. only one party can send messages. Duplex allows for proper communication where both parties can communicate flawlessly. An example of simplex communication is TV channels; for duplex, it is a telephone call.
 

10. What is RIP?

Ans: RIP extends to Routing Information Protocol, a simple protocol that exchanges information between the routers.

11. What is encryption?

Ans: Encryption is a method by which plaintext information is converted into unreadable form. The idea is to hide information while transmitting for security purposes. In simpler terms, encryption alters the original data and makes it appear random. It is based on a cryptographic key: a rule agreed upon by both sender and receiver. The study of encryption is called cryptography.

What is encryption

 

12. How is encryption different from hashing?

Ans: Both encryption and hashing convert readable data to a non-human format. Still, in the case of encryption, data can be converted back into the original form using a cryptographic key, whereas it is impossible in the case of hashing.
 

13. What is a socket?

Ans: A socket is an end-point of a communication link between two applications on a network. A socket is attached to a port number so that the TCP layer can identify the node that data is destined to be sent. The network API sets the properties of the socket. 
 

14. What is cross-site scripting?

Ans: Cross-site scripting (XSS) is a web security vulnerability that allows attackers to compromise users' interaction with the website. It is done by injecting harmful javascript code by hiding behind the user and gaining control over the user's account on that platform.
 

15. What is cross-site request forgery?

Ans: Cross-site request forgery (CSRF) is a one-click attack where the website is compromised by unintentionally submitting malicious code by a trusted user. It allows an attacker to partly bypass the same origin policy, which is designed to prevent different websites from interfering with each other.

Network Security Interview Questions for Experienced 

16. What is the ipconfig command?

Ans: It is a networking command to run in the command prompt. It fetches the network details such as IP address, DNS, Gateway etc.
 

17. What is a VPN?

Ans: Virtual Private Network is a technology that masks digital identity on unsecured networks by faking IP addresses. It shields users' data and identity from third-party sites.
 

18. What is salting?

Ans: It is a technique to safeguard passwords by adding a 32-bit string and then hashing the new line. It prevents possible reverse engineering of the hashed passwords by creating an extra layer of randomness.

What is salting?


19. What is a brute force login attack?

Ans: A brute force attack sequentially checks for all possible passwords until the right one is found. It becomes necessary to put in proper safeguard against this attack.
 

20. What is IPS in network security?

Ans: IPS stands for Intrusion Prevention System. It continuously monitors malicious activity to break into the system using a known vulnerability. It identifies such activity and prevents such attacks. The IPS reports such events to network administrators and takes preventative action, such as closing access points and configuring firewalls to prevent future attacks. 

21. What is RIS?

Ans: RIS is the abbreviation for Remote Installation Services. The installation image is stored on a windows machine and uses this image to install directly on remote hardware. We can use it to deploy both client and server OS. RIS is the preferred way to install OS because using CD is time-consuming.
 

22. What is the difference between FTP and TFTP protocols?

Ans: The File Transfer Protocol (FTP) is the standard protocol to transfer files between the host and other devices. It establishes two connections to share data and control information. The Trivial File Transfer Protocol (TFTP) allows for data transfer between nodes but does not provide reliability or security. It uses packet services offered by UDP. 
 

23. What is Tunnelling?

Ans: Tunnelling is a method to transport data across a network using protocols that are not supported on the network. It works by encapsulating the data packets. Tunneling is often used in VPNs.
 

24. What is SSH?

Ans: The Secure Shell Protocol (SSH) is a network protocol for providing secure access to unsecured networks using cryptography. It is mostly used for remote access, command line execution on remote machines, and server maintenance. SSH applications are based on client-server architecture.

What is SSH

25. What is NAT?

Ans: Network Address Translation is a mapping method to convert one IP address into another by modifying the IP header while the packets are en route. It is required because of the limited number of IPv4 available across the internet. It gives a single IP to an entire private network.

What is NAT?

26. Which is a better security measure, HTTPS or SSL?

Ans: HTTPS is HTTP combined with SSL, which encrypts users browsing data and makes it more secure. Secure Sockets Layer (SSL) is a protocol that secures communication on the network. SSL takes the lead in sheer security.
 

27. What is AAA in network security?

Ans: AAA extends to Authentication, Authorization, and Accounting. It is a framework to control user access,  keep track of all activities and implement policies in the network. It controls network access.
 

28. What is network encryption?

Ans: Network encryption secures the network by encrypting and encoding the data packets transmitted across the web. It incorporates various techniques, tools, and standards to ensure that the messages are unreadable; they are transmitted between two or more network nodes.
 

29. How to reset a password-protected BIOS configuration?

Ans: BIOS is stored on the special registers that do not allow re-configuration. To reset BIOS settings, remove the CMOS battery. Now the BIOS loses its pre-written settings, and a new configuration can be done now.
 

30. Explain the working of ARP?

Ans: Address Resolution Protocol (ARP) is a mapping protocol to map IP addresses to physical machine addresses recognised on a local network. The gateway matches the IP address to the MAC address using the cache memory. If an entry is found in the cache memory packet is broadcast to the local network.

Get the tech career you deserve, faster!
Connect with our expert counsellors to understand how to hack your way to success
User rating 4.7/5
1:1 doubt support
95% placement record
Akash Pal
Senior Software Engineer
326% Hike After Job Bootcamp
Himanshu Gusain
Programmer Analyst
32 LPA After Job Bootcamp
After Job
Bootcamp

Conclusion

In this article, we have extensively discussed Network Security Interview Questions.

We also have courses and articles on popular interview questions just like these Network Security Interview Questions, which will help you clear the interview round.

Also, do refer to other Interview Questions related articles:


Refer to our guided paths on Coding Ninjas Studio to learn more about DSA, Competitive Programming, JavaScript, System Design, etc. Enroll in our courses and refer to the mock test and problems available.

We hope you liked our Network Security Interview Questions blog. Take a look at the interview experiences and interview bundle for placement preparations.

Do upvote our Network Security Interview Questions blog and help other ninjas grow.

Happy Coding!

 

Previous article
Deep Learning Interview Questions
Next article
LoadRunner Interview Questions
Live masterclass