Code360 powered by Coding Ninjas X Naukri.com. Code360 powered by Coding Ninjas X Naukri.com
Table of contents
1.
Introduction
2.
Easy Level PHP Interview Questions
2.1.
1. What is PHP, and who invented it?
2.2.
2. What is the use of PHP language?
2.3.
3. Write some features of PHP7.
2.4.
4. Write some of the popular frameworks in PHP.
2.5.
5. What does the break and continue keyword do?
2.6.
6. How is typecasting possible in PHP?
2.7.
7. What kinds of variables are there in PHP?
2.8.
8. Name different types of loops in PHP.
2.9.
9. How to declare an array in PHP?
2.10.
10. What are the advantages and disadvantages of PHP?
3.
Intermediate Level PHP Interview Questions
3.1.
11. Describe a few PHP functions.
3.2.
12. What are the different types of arrays in PHP?
3.3.
13. What are the Data types present in PHP?
3.4.
14. What is a Session in PHP?
3.5.
15. What is the use of PHP Constructors and Destructors?
3.6.
16. How is the split() function used in PHP?
3.7.
17. Which methods are used to print text using PHP?
3.8.
18. Differentiate between the functions strstr() and stristr() in PHP.
3.9.
19. What are the main types of errors in PHP?
3.10.
20. In PHP, which function is used to delete a file?
4.
Advanced Level PHP Interview Questions
4.1.
21. What are PHP Magic Functions?
4.2.
22. What is the use of Sessions and Cookies in PHP?
4.3.
23. What is the difference between PHP's Get and Post methods?
4.4.
24. Differentiate between PHP and Java.
4.5.
25. What is the purpose of lambda functions in PHP?
4.6.
26. What is the use of callback in PHP?
4.7.
27. What do you mean by PHP accelerator?
4.8.
28. Differentiate between $message and $$message in PHP.
4.9.
29. What do PHP's encryption functions do?
4.10.
30. What is the purpose of the imagetypes() method?
5.
Conclusion
Last Updated: Mar 28, 2024
Easy

PHP Interview Questions for 5 year Experience

Master Power BI using Netflix Data
Speaker
Ashwin Goyal
Product @
18 Jun, 2024 @ 01:30 PM

Introduction

Hypertext PreProcessor(PHP) is one of the top server-side open-source scripting languages that allows you to create dynamically generated web applications. Nowadays, companies are paying higher for PHP developers, making the application's development process more efficient and secure.

PHP Interview Questions

In this article, we will go through some frequently asked PHP interview questions for 5 year experience and their answers.


Click on the following link to read further: Java OOPs Interview Questions and  Operating System Interview Questions

Easy Level PHP Interview Questions

Below are some php interview questions for 5 year experience and their answers.

You can navigate between easy, medium, and hard questions according to your interview phase.

Let's Begin!

Below are some of the basic level PHP interview questions and answers.

Easy Level PHP Interview Questions

1. What is PHP, and who invented it?

Ans: PHP is a web-based scripting language that allows developers like you to create dynamically generated web applications. Rasmus Lerdorf invented it in 1994.

 

2. What is the use of PHP language?

Ans: PHP is used to perform functions such as create, open, write, create, add, modify, and close within your database through PHP. It speeds up the development process and makes your application more secure.

 

3. Write some features of PHP7.

Ans: The main feature of PHP7 is to add support return type declarations and nullable parameters and return types. It also adds support for class properties.

Recommended Read: System Design Interview Questions
 

4. Write some of the popular frameworks in PHP.

Ans: The popular frameworks in PHP are:

Laravel.

CodeIgnitor.

FuelPHP.

Phalcon.

Symfony

Yii.

CakePHP.

 

5. What does the break and continue keyword do?

Ans: The break keyword/statement is used to jump out of a loop, and the continue keyword/statement is used to end the current iteration in a loop and continue to the next iteration. The break statement terminates the execution of the iteration, whereas the continue statement skips the current iteration of the loop(while, do while, for).

 

6. How is typecasting possible in PHP?

Ans: TypeCasting in PHP is used to utilize one data type into the different data types. It is done to use the value of a variable with another data type. The possible cast types are as follows:

  • (string) - cast to string
  • (float), (double), (real) - cast to float
  • (bool), (boolean) – cast to boolean
  • (array) - cast to an array
  • (int), (integer) - cast to integer
  • (object) - cast to object

 

7. What kinds of variables are there in PHP?

Ans: Variables scope in PHP is:

  • Local variables.
  • Function parameters.
  • Global variables.
  • Static variables.

 

8. Name different types of loops in PHP.

Ans: Loops are used to execute the same data as many times as we want as long as specified conditions are true. The four types of loops in PHP are:

  • for loop.
  • foreach loop.
  • while.
  • Do… while loop.

 

9. How to declare an array in PHP?

Ans: An array is a data structure used to store similar data in contiguous memory locations. In three ways, you can declare an array in PHP:

Numeric

$name = array("Nishtha," "Nishant," "Akshat");

 

Associative 

$color = array(“Nishtha”=>”Black”, “Nishant”=>”White”, “Akshat”=>”Blue”);

 

Multidimensional

$classes = array ( array(“Science”,2), array(“Maths”,4), array(“English”,6) );

 

10. What are the advantages and disadvantages of PHP?

Ans: Advantages of PHP are:

  • Easy to learn.
  • Cross Platform.
  • Open Source.
  • Stable.
  • Reliability.
  • Fast and Secure.

 

Disadvantages of PHP are:

  • Not suitable for giant web applications.
  • It is not secure.
  • Using more features of PHP can result in poor performance of online applications.

 

Get the tech career you deserve, faster!
Connect with our expert counsellors to understand how to hack your way to success
User rating 4.7/5
1:1 doubt support
95% placement record
Akash Pal
Senior Software Engineer
326% Hike After Job Bootcamp
Himanshu Gusain
Programmer Analyst
32 LPA After Job Bootcamp
After Job
Bootcamp

Intermediate Level PHP Interview Questions

It's time to go through some of the medium level PHP interview Questions and answers.

Intermediate Level PHP Interview Questions

11. Describe a few PHP functions.

Ans: Functions are blocks of statements/code that can be used as many times as we want. It increases the code's reusability and makes the code easy to understand.

count - It counts the number of elements in an array or object(countable).

strlen - It is used to get the length of the string.

substr - It is used to get a part of a string.

in_array - It is used to check whether that particular value exists in an array.

is_array - It is used to check whether the given variable is an array.

sprintf - It is used to return a string in a formatting string format.

 

12. What are the different types of arrays in PHP?

Ans: Three main types of arrays in PHP are:

Types of Array in PHP

Indexed array: This type of array contains numeric data.

Associative array: This array contains strings(For indexing elements).

Multidimensional array: This array contains more than one dimension and index.

 

13. What are the Data types present in PHP?

Ans: There are in total 8 data types in PHP divided into three categories that define the type of data we are specifying.

Predefined Data Types

User Defined Data Types

Special Data Types
IntegerArraysNULL
BooleanObjectsresource
String  
Double  

Integer - Integers are whole numbers without decimal points.

Boolean - Possible values are only true or false.

String - This is a sequence of characters like "Hello"

Double - Double means Floating point numbers like 4.231

Arrays - Arrays are ordered collections of data.

Objects - An instance of a class.

NULL - Supports NULL data.

Resource: Special variables that hold references to external resources to PHP.

 

14. What is a Session in PHP?

Ans: A computer will know who you are, whether you are opening an application, modifying it, or closing it. This is what a Session does; it stores information across multiple pages and lasts until the user closes the browser. Session variables will store information about only one person and will be available on multiple pages in one application.

Syntax

session_start()

 

15. What is the use of PHP Constructors and Destructors?

Ans: These two are the essential concepts in the PHP language. Constructors are used to initialize an object's properties, and Destructors are used when an object is destructed or stopped. To create an object from a class, call the __construct() function, and at the end of the script, the __destruct() function in PHP is called automatically.

 

16. How is the split() function used in PHP?

Ans: The split() function is used in PHP to split the string into different elements. After split() is applied to the string, it returns an array of strings.

 

17. Which methods are used to print text using PHP?

Ans: A text can be printed or output on the screen using two methods:

Print: The print method has a return value of 1.

Echo: The echo method has no return value.

Example:

<?php echo "Example- echo";

print "Example- print"; ?>

 

Note: echo method is faster than the print method.

 

18. Differentiate between the functions strstr() and stristr() in PHP.

Ans: The methods strstr() and stristr() are used to search a string/pattern within another string. The major difference between these two methods is that:

strstr() - case-sensitive

stristr() - case-insensitive

Syntax of strstr() is: 

strstr( $string, $search, $before )

 

Syntax of stristr() is:

stristr( $string, $search, $before )

 

19. What are the main types of errors in PHP?

Ans: The three types of errors in PHP are:

Notices

Notices are the non-critical errors that occur during script execution. This error is not visible to users and occurs when a developer includes something wrong in the program.

Warnings

These are more critical than Notice errors. It only warns you that there is an issue and doesn't prevent you from stopping the execution. It occurs when a developer tries to include a missing file.

Fatal

This is the most critical error, which occurred due to an undefined function. It generally occurs when a function is called without having its definition.

 

20. In PHP, which function is used to delete a file?

Ans: In PHP the unlink() function is used to delete a file. It contains the file's path that needs to be deleted as a parameter.

Syntax

unlink(filename, context)
Level up

Advanced Level PHP Interview Questions

Let us take a look at the advanced questions for preparing php interview questions for 5 year experience.

Advanced Level PHP Interview Questions

21. What are PHP Magic Functions?

Ans: Magic Functions/methods are methods that are automatically called when certain actions are performed on an object. These functions are unique and are used to create custom functions that allow complex operations. 

All magic functions need to be declared as public.

Methods NameFunction
__toString()It is used to convert the object into a string.
__construct()Whenever an object is created of a particular class, this function is automatically called.
__destruct()This is called when the object is destroyed or in no use(At the end of the program).
__get($name)It is called when a non-existing or inaccessible variable is used.
__set($name , $value)It is called when a non-existing or inaccessible variable is written.

 

22. What is the use of Sessions and Cookies in PHP?

Ans: A session is a file or a database that contains data that a server wants to store for each user. In PHP, sessions are always initialized using session_start().

Cookies are small pieces of data that a client's web browser stores when the web server asks. In PHP, the cookie is set using the setcookie() function. Here the data is organized as key/value pairs.

 

23. What is the difference between PHP's Get and Post methods?

Ans: The difference between Get and Post Methods in PHP is:

GetPost
The get method sends information by attaching them to the page request.The post method transfers information via the HTTP header.
Information is visible in the URL.Information is not visible in the URL.
Less secure.More secure.
A limited amount of information(less than 1500 characters) is sent.An unlimited amount of information is sent.

 

24. Differentiate between PHP and Java.

Ans: The difference between PHP and Java language is as follows:

PHPJava
It is an object-oriented server-side scripting language.It is an object-oriented general-purpose programming language.
Here OOP is an option.Here OOP is available by default.
PHP is a weakly typed language.Java is a strongly typed language.
Less secure.More secure.
PHP is an interpreted language.Java is a compiled type programming language.

 

25. What is the purpose of lambda functions in PHP?

Ans: Lambda or anonymous functions are considered shorthand for defining the function that helps write concise code, eliminating extra lines defining a function.

Syntax

$var=function ($arg1, $arg2) { return $val; };

 

26. What is the use of callback in PHP?

Ans: A callback function in PHP executes the code in response to an event where a function is passed as an argument into another function and ensures that it is only executed when a specific task is completed. There are four types of callbacks in PHP. They are:

  • Simple callback.

 

  • Object method callback.

 

  • Callback using a closure.

 

27. What do you mean by PHP accelerator?

Ans: PHP accelerators are designed to improve the performance of PHP-based web applications. It is a PHP extension that is worked by caching the compiled bytecode(opcode); therefore, it is also referred to as Opcode Caching.

Some of the best PHP accelerators are:

  • PHP OPcache 

 

  • Alternative PHP Cache

 

  • Windows Cache Extension for PHP

 

28. Differentiate between $message and $$message in PHP.

Ans: The main difference between $message and $$message in PHP is that $message is used to store the variable's data, and $$message is used to store the variable's variable. Or we can say that $message is a simple variable and $$message is a reference variable.

For example:

$var = ‘Hello16’

 

is equivalent to

$size = Hello;
$$size = ‘Hello16’;

 

$message in PHP is a variable with a fixed name, and $$message is a variable whose name is stored in $message. 

 

29. What do PHP's encryption functions do?

Ans: Encryption means encoding and decoding of data. In PHP, there are two types of Encryption:

One way Encryption

In One way Encryption, we can only encode the data and cannot decode it. To do this md5() function is used.

Two-way Encryption

In Two way Encryption, we can encode and decode the data, which means both encrypt and decrypt functions are present. The base64_encode() is used to encode the specified data using base64. 

The base64_decode() function is used to decode previously encoded data using base64. 

 

30. What is the purpose of the imagetypes() method?

Ans: It is an inbuilt function in PHP with no parameters, whose purpose is to return the imagetypes supported by the current version of PHP.

Syntax

int image types( void )

Conclusion

This article discussed the most asked php interview questions for 5 year experience

and their answers. We have covered all the aspects of the PHP language.

Read out more articles on similar topics for further reading:

  1. Functions in PHP
  2. Data Types in PHP
  3. PHP Interview Questions
  4. Managerial Round Interview Questions
  5. C# Interview Questions
  6. Html interview questions
  7. SQL Query Interview Questions
  8. MySQL Interview Questions
  9. MongoDB Interview Questions
  10. Excel Interview Questions
  11. MVC Interview Questions
  12. Selenium Interview Questions
  13. oop interview questions
  14. Four Pillars of OOPS

 

Refer to our Guided Path to upskill yourself in DSACompetitive ProgrammingJavaScriptSystem Design, and many more! If you want to test your competency in coding, check out the mock test series and participate in the contests hosted on Coding Ninjas Studio

Happy Learning!

Live masterclass