Code360 powered by Coding Ninjas X Naukri.com. Code360 powered by Coding Ninjas X Naukri.com
Table of contents
1.
SOAP UI Interview Questions❓❓❓
1.1.
Easy
1.2.
Medium
1.3.
Hard
2.
Multiple Choice SOAP UI Interview Questions
3.
Tips and Tricks
4.
Conclusion
Last Updated: Mar 27, 2024

SOAP UI Interview Questions

SOAP stands for Simple Object Access Protocol. SOAP UI is a free-to-use web service testing application for REST (Representational State Transfer) Protocol and SOAP (Simple Object Access Protocol). SOAP UI covers some salient features like invocation, development, web service inspection, load testing, compliance testing, functional testing, etc. 

There are a series of SOAP UI interview questions used to check and test the students. In this blog, we will look at a series of SOAP UI interview questions and discuss their solutions. 

SOAP UI Interview Questions❓❓❓

Easy

1. What is SOAP UI?

SOAP stands for Simple Object Access Protocol. SOAP UI is a free-to-use web service testing application for REST (Representational State Transfer) Protocol and SOAP (Simple Object Access Protocol). SOAP UI covers some salient features like invocation, development, web service inspection, load testing, compliance testing, functional testing, etc. 

UI UX makes the application easy to use.

2. Mention some of the critical features of SOAP UI?

Some of the features of SOAP UI are,

  • Invoking of web services
  • Mocking and Simulation of web services
  • Inspection of web services
  • Development of web services
  • Compliance, Security, and Functional testing of web services
     

3. How to test an ASMX web service in SOAP UI?

The following steps are followed to test ASMX web services in SOAP UI

  • We will have to create a new SOAP UI project using the New SOAP Project button under the files section.
  • Now, you will need to enter the ASMX URI in the Initial WSDL section. And accept the default setting after clicking OK.
creating new SOAP UI project and entering ASMX URI

 

4. What are the commonly used languages in SOAP UI?

Commonly used language in SOAP UI

 

SOAP UI only supports two programming languages, namely JavaScript and Groovy.

 

5. Where can we use the Groovy script in SOAP UI?

We can use the Groovy Script in two places in SOAP UI,

  • For script assertion within the test step
  • For the Groovy Script test step

 

6. Name some of the assertion types in SOAP UI.

Some of the assertion types in SOAP UI are,

  • Schema Compliance
  • Simple Contains
  • Simple not Contains
  • Response SLA
  • Soap Faults
  • XPath Match
  • WS Security Status
  • XQuery Match
  • WS-Addressing Request or Response Assertion
  • Script Assertion

 

7. Does the SOAP UI support SSL Authentication?

Yes, the SOAP UI does support SSL Authentication.

 

Medium

8. What is the difference between REST and SOAP?

REST vs SOAP

 

REST: REST stands for Representational State Transfer Protocol. It is a protocol that is used for designing web services.

transfering protocols.

SOAP: SOAP stands for Simple Object Access Protocol. This protocol is used for sending and receiving data over HTTP as XML.

 

9. What is the most elementary approach for web service automation in SOAP UI?

This is one of the most commonly asked SOAP UI Interview Questions and has a concise to-point answer. The most basic approach for the automation of web services is,

  • First, we need to create a new project and add the Web Service Description Language(WSDL) to it.
  • We need to include custom validation or programming using the Groovy steps.
  • If you are using some external data sources, then you will need to add the assertions. After all the steps are done, you can RUN the project.

 

Hard

10. How to test the SAP Web Service?

Testing SAP Web Service

 

We can test the SAP Web Services using the following steps,

  • We will have to create a new SOAP UI project using the New SOAP Project button under the files section.
  • Now, you will need to enter the SAP URI in the Initial WSDL section. And accept the default setting after clicking OK.

 

11. How to test the WCF Web Service?

We can test the WCF Web Services using the following steps,

  • We will have to create a new SOAP UI project using the New SOAP Project button under the files section.
  • Now, you will need to enter the WCF URI in the Initial WSDL section. And accept the default setting after clicking OK.
  • Now we will make an identical request similar to the WCF test client.

 

12. State the default properties in SOAP UI.

The default properties in SOAP UI are,

  • Test Suite Level Default or Custom Properties
  • Test Step Level Default or Custom Properties
  • Project Level Default or Custom Properties

 

13. What is WSDL?

WSDL stands for Web Services Description Language. It is an XML-based programming language that is used to describe the functionality of a web service. WSDL is connected to SOAP.WSDL: XML based programming language

 

14. Can we use SOAP UI to perform API Testing?

Yes, we can actually use SOAP API to perform API Testing. We can perform both integration and unit testing of an API using the SOAP UI.

API testing

15. Mention the general format of reading the default or custom property value

The general format in SOAP UI for reading the default or custom value is,

${#levelname#key}

Multiple Choice SOAP UI Interview Questions

Let us also look at a few commonly asked multiple choice SOAP UI interview questions,

multiple choice question

1. What platform is SOAP UI built on?

  1. C++
  2. Java
  3. Node.js
  4. Python

(Answer: b)

2. What is the flow followed in SOAP UI projects?

  1. Project> Test Case> Test Suite> Test Step
  2. Project> Test Suite> Test Case> Test Step
  3. Project> Test Step> Test Case> Test Suite
  4. Test Suite> Project> Test Step> Test Case

(Answer: b)

3. Which is not an assertion in SOAP UI?

  1. Content Assertion
  2. SLA Assertion
  3. Service Assertion
  4. Script Assertion

(Answer: c)

4. Which of the following data sources does SOAP UI support?

  1. Excel Files
  2. CSV Files
  3. Database Files
  4. All of the above 

(Answer: d)

5. How can we write custom code in SOAP UI?

  1. Ruby
  2. Scala
  3. Java
  4. Groovy

(Answer: a)

6. Which of the following can we use to write Script Assertions in SOAP UI?

  1. Scala
  2. Python
  3. Java
  4. Groovy

(Answer: d)

7. Where can we specify the WSS TimetoLive?

  1. Form
  2. Raw
  3. AUT
  4. None of the above

(Answer: a)

8. Where to view the number of steps in a SOAP UI project?

  1. Test Suites
  2. Configurations
  3. Overview
  4. None of the above

(Answer: c)

9. Which of the following can we run on the command line of the SOAP UI?

  1. Test Suite
  2. Test Case
  3. Projects
  4. All of the above

(Answer: d)

10. How to expose a stand-alone endpoint?

  1. Using simple Jax WS Service provider
  2. Using JAX WS
  3. None of the above
  4. Both (a) and (b)

(Answer: d)

Get the tech career you deserve, faster!
Connect with our expert counsellors to understand how to hack your way to success
User rating 4.7/5
1:1 doubt support
95% placement record
Akash Pal
Senior Software Engineer
326% Hike After Job Bootcamp
Himanshu Gusain
Programmer Analyst
32 LPA After Job Bootcamp
After Job
Bootcamp

Tips and Tricks

To ace, an interview keep in mind the following tips,

  • Ask questions in an interview. If you are not clear about the question, ask the interviewer and get your doubts cleared.
  • It is not just about your technical skills in an interview. It is also about your communication skills.
  • Always keep in mind to take your time before answering the question. There is no rush to answer the question. Take your time and understand the question correctly.
  • And last but definitely not least, always keep in mind to learn something from the interview, and ask for feedback from the interviewer.

Conclusion

This blog contained a series of SOAP UI Interview Questions. The blog also has sweet and to-the-point answers for the mentioned SOAP UI Interview Questions. Do check out our blogs on object-oriented programming and data structures

Recommended Readings:

Don’t stop here. Check out Coding Ninjas for more unique courses and guided paths. Also, try Coding Ninjas Studio for more exciting articles, interview experiences, and fantastic Data Structures and Algorithms problems.

Previous article
Appium Interview Questions
Next article
Top Unix Interview Questions and Answers (2023)
Live masterclass