Code360 powered by Coding Ninjas X Naukri.com. Code360 powered by Coding Ninjas X Naukri.com
Table of contents
1.
Introduction
2.
Software Engineering Interview Questions
3.
Tips and Tricks
4.
Key Takeaways
Last Updated: Jun 12, 2024

Software Engineering Interview Questions

Master Power BI using Netflix Data
Speaker
Ashwin Goyal
Product @
18 Jun, 2024 @ 01:30 PM

Introduction

Software Engineering is devoted to developing software. It is used to define the user needs and develop better and more efficient software. Software Engineering Interview Questions are the most common questions to appear in an interview so we will look at a few commonly asked Software Engineering Interview Questions in this blog.

Software Engineering Interview Questions

1. What is software engineering? 
Answer) Software engineering can be defined as a systematic approach to software development. 

2. What are the considered elements for the System Model Construction? 
Answer) The five elements to be considered for the System Model Construction are,

  • Assumption
  • Limitation
  • Preferences
  • Simplification
  • Constraints
     

3. What is a Framework?

Answer) Frameworks are the skeleton for a code that is used to address a particular problem. They can be fleshed out with specific functionality or classes. 

4. What are the characteristics of software?

Answer) The characteristics of software are,

  • Software doesn’t wear out
  • Software is not manufactured. It is engineered
  • Software is custom-built
     

5. What is the difference between a program and software?

Answer) Software is a collection of multiple programs designed to accomplish a particular task, whereas a program is just a set of instructions in a particular programming language.

6. What are the steps in a software development process?

Answer) There are six steps associated with the software development life cycle (SDLC),

  • Requirements Gathering
  • Software Design
  • Software Development
  • Testing and Integration
  • Deployment
  • Operation and Maintenance
     

7. What are the different SDLC models?

Answer) Various SDLC models are,

  • Waterfall Model
  • RAD Model
  • Spiral Model
  • V Model
  • Incremental Model
  • Iterative Model
  •  Agile Model
  • Big Bang Model
     

8. Which is the most widely used SDLC model?

Answer) Agile is one of the best SDLC models. As of now, it is the most widely used SDLC model in the IT industry. The agile model is a combination of the incremental and the iterative model.

9. What is debugging?

Answer) Debugging is the process of pointing out and correcting the bugs in software or a computer program. Bugs are the problems in the software that makes the software behave abnormally or not run at all.

10. What is the role of a software project manager?

Answer) The software project manager is charged with leading and managing the department of software management. 

11. What is the waterfall model?

Answer) The waterfall model is the primary SDLC approach for software development. The development process is linear in the waterfall model, and each task is done one after another. Much like a waterfall, the development progresses in a downward flow. 

12. What are the advantages of the incremental model?

Answer) Some of the merits of using an incremental model are, 

  • It delivers faster iterations
  • The development occurs simultaneously
  • The first delivery cost is reduced using this model
  • The user can provide feedback at each step
  • It is easier to manage and avoid risks in the incremental model
     

13. What is a software prototype?

Answer) A Software Prototype is a working model of the software with fewer functionalities. The prototype may not contain the actual logic used in the software. It's for the user or the client to verify the software before implementation. 

14. What is POC?

Answer) POC stands for proof of concept. It is a method that companies use to validate an idea or a concept. POC or proof of concept is a stage that exists before the software development stage.

15. What are the drawbacks of the spiral model?

Answer) The drawbacks of the spiral model are,

  • The spiral model is very complicated as compared to other SDLC models
  • It has a very costing
  • It requires a high level of skill
  • Very challenging time estimation
  • The spiral cloud can continue endlessly
     

16. What is SRS?

Answer) SRS in software engineering stands for Software Requirement Specification. It is a formal document or a report that the client or the user uses to assess whether the software meets the particular needs. 

17. What are CASEtools?

Answer) CASE is an acronym for Computer-Aided Software Engineering. Case tools are a variety of software programs that are used to automate development tasks. Some of the available CASE tools are,

  • Analysis Tools
  • Design Tools
  • Project Management Tools
  • Database Management Tools
  • Documentation Tools
     

18. What are the various categories of software?

Answer) The categories of software are,

  • Web Applications
  • AI Software
  • System Software Applications
  • Software Embedded Software
  • Software Engineering
     

19. What are the challenges faced in software development?

Answer) The challenges faced in software are,

  • Delivery time challenges
  • Copying with legacy systems
  • Heterogeneity challenges
     

20. What is a software process?

Answer) A software process can be defined as the activities that are required to be followed to develop the software system. 

21. What are the disadvantages of the RAD model?

Answer) The disadvantages of the RAD model are,

  • It cannot work with a huge number of teams
  • The system fails if the developers and users are not committed
  • RAD model requires highly skilled developers
  • RAD model is suitable for projects with small development time
  • RAD model requires strong collaboration between teams
     

Must Read Web Developer Interview Questions


22. What are the four evolutionary process models?

Answer) The four evolutionary process models are,

  • Spiral model
  • Incremental model
  • Concurrent development
  • Win-Win Spiral model
     

23. What are the various benefits of software prototyping?

Answer) Some of the benefits of software prototyping are,

  • The design quality can be revised
  • The software system can be managed efficiently
  • The efforts during the development process may get reduced
  • We can upgrade the system usability
     

24. What are the two types of prototyping methods?

Answer) The two types of prototyping methods are,

  • Throw-away Prototyping
  • Evolutionary Prototyping
     

25. What is ERD?

Answer) ERD stands for Entity Relationship Diagram. It is generally used to denote a relation between the objects. It is generally used in database applications.

26. What is DFD?

Answer) DFD stands for Data Flow Diagram. A Data Flow Diagram is used to represent the flow of data in the system. It also gives the developers a little insight into each entity's inputs and outputs.

27. What are the four different types of software maintenance?

Answer) The four different types of software maintenance are,

  • Preventive maintenance
  • Adaptive maintenance
  • Corrective maintenance
  • Perfective maintenance
     

28. What is coupling?

Answer) Coupling is used to define the level of dependability among the different modules of a program. Good software should have low coupling.

29. What is cohesion?

Answer) Cohesion is used to define the level of dependability among the different elements of a single module. Good software should have high cohesion.

30. What is concurrency?

Answer)Concurrency is the ability of actions to co-occur without effect the working of each other. The software can achieve concurrency when two or more programs can execute simultaneously. 

Get the tech career you deserve, faster!
Connect with our expert counsellors to understand how to hack your way to success
User rating 4.7/5
1:1 doubt support
95% placement record
Akash Pal
Senior Software Engineer
326% Hike After Job Bootcamp
Himanshu Gusain
Programmer Analyst
32 LPA After Job Bootcamp
After Job
Bootcamp

Tips and Tricks

To ace, an interview keep in mind the following tips,

  • Ask questions in an interview. If you are not clear about the question, ask the interviewer and get your doubts cleared.
  • It is not just about your technical skills in an interview. It is also about your communication skills.
  • Always keep in mind to take your time before answering the question. There is no rush to answer the question. Take your time and understand the question correctly.
  • And last but definitely not least, always keep in mind to learn something from the interview, and ask for feedback from the interviewer.

Key Takeaways

This blog contained a series of Software Engineering Interview Questions. The blog also has sweet and to-the-point answers for the mentioned Software Engineering Interview Questions. Do check out our blogs on object-oriented programming and data structures

Don’t stop here. Check out Coding Ninjas for more unique courses and guided paths. Also, try Coding Ninjas Studio for more exciting articles, interview experiences, and fantastic Data Structures and Algorithms problems.

Previous article
SDLC Interview Questions
Next article
Top System Design Interview Questions (2023)
Live masterclass